Minggu, 11 Maret 2012

RAWON (ci Kiat)

RAWON


Bahan bahan:

1/2 kg daging sapi
1 ruas jari kelingking kunyit
1/2 ibu jari jahe
1/2 ibu jari lengkuas
1/4 ibu jari kencur
3 a 4 batang sereh dimemarkan
7 lbr daun jeruk purut
1/2 sdt ketumbar
1 buah cabe merah dihaluskan
5 a 6 buah keluwek diambil dagingnya kemudian direndam
CARA:
Daging direbus, setelah agak empuk api dikecilkan.
Keluwek dicicipi, kalau terasa pahit jangan dipakai, keluwek dihaluskan
Bumbu juga dihaluskan kecuali sereh dan daun jeruk purut. Keluwek yg telah dihaluskan dicampurkan ke bumbu lalu ditumis dgn minyak goreng
Setelah harum semua dimasukkan kedlm rebusan daging, rebus dgn api sedang sp agak lama

Pelengkap:
Telur asin
Kerupuk udang atau kerupuk kulit
empal
Tauge kecil
sambal terasi
Bumbu:
bawang merah BANYAK
cabe
sereh
jahe

Tidak ada komentar:

Posting Komentar